Untul de arahide-un aliment care a creat destule controverse in mintea mea. Dupa ce citesti si iar citesti, este greu sa iei o decizie.
Dupa ce am rumegat partea de articole in engleza, pe filiera americana, untul de arahide devenise un bau-bau. Intr-unul chiar se recomanda sa-i ofer toddler-ului, pentru prima data, unt de arahide in cabinetul medicului, pentru a preintampina eventuale reactii alergice. Pentru o perioada l-am taiat de pe lista si am jurat ca al meu pitic nu va gusta niciodata. Dupa ce agitatia celor citite s-a risipit, iar informatia a inceput sa se aseze frumos in creierasul meu, dupa ce s-au realizat sinapsele de rigoare, am tras aer adanc in piept si am luat taurul de coarne. Am pus iarasi in balanta beneficiu-risc si am dat unda verde untului de arahide.
Mi-am luat totusi masurile de precautie de rigoare: am introdus cantitati mici, crescand progresiv . Am urmarit atent reactiile, dar, in acelasi timp am incercat sa raman calma. Toate statisticile citite se refera mai ales la populatia americana, unde alergiile au explodat efectiv si unde, uneori, rezultatele sunt exact invers pentru europeni. M-am tinut cu firea si nu regret.
Am ales niste preparate simple, fara coacere, ce se pot pregati pe loc. Pe viitor pot deveni gustari delicioase si nutritive.
Am selectat si cateva articole in limba romana pentru cine doreste sa afle mai multe http://www.doarnatural.ro/unt-de-arahide-beneficii/ , http://www.sfatulmedicului.ro/Alimentatia-sanatoasa/untul-de-arahide_10522, http://www.7p.ro/Default.aspx?PageID=1245.
Ziua 1
Am inceput cu o cantitate mica, inainte de gustarea de dimineata. Daca nu stiaiti, piticul are o gustare intre micul dejun si pranz. Am ales sticksurile. Stia deja sa le manevreze, introdusesem de ceva vreme nuca de cocos si semintele de susan. Aceasta mi s-a parut cea mai simpla modalitate. Am pregatit 10-12 sticksuri la care nu am folosit nici jumatate de lingurita de unt de arahide. 3 sticsuri mi s-au parut suficiente. A mai cerut, dar i-am distras astentia cu o pruna. Nu a protestat. De restul sticksurilor m-am ocupat eu in timpul siestei picitului.
Aici reteta: Sticksuri cu unt de arahide, susan si cocos
Ziua 2
In cea de a adoua zi, aceleasi personaje, aceeasi locatie: eu, piticul si untul de arahide in bucatarie la gustarea de dimineata. De data aceasta m-am folosit tot de semine, dar si de banana. Stiam ca-i place si este usor de manevrat. S-a aratat super incantat.
Aici reteta: Gustare cu banana sau banana sushi
Ziua 3
Am trecut la tartine. Delicioase! Gustare tot de inspiratie americana. Unt de arahide pe paine cu fructe, in cazul nostru tot banane. Am pregatit doua tartine care au fost devorate. Bifam ziua a treia tot fara incidente.
Reteta aici: Tartina cu unt de arahide si banana
Ziua 4
Am asteptat si finalul celei de-a IV zi pentru a striga victorie. Sin inca ce victorie pentru pitic si pentru mine. El a casticat un aliment valoros in dieta lui, eu am capatat incredere in el si in mine. Acest lucru nu inseamna ca pe viitor nu voi fi la fel de precauta, ci imi plce sa ma bucur pentru fiecare pas inainte pe care-l facem.
Tot tartine, de data aceasta crocante.
Aici reteta: Tartina crocanta cu unt de arahide si morcov
In concluzie au fost niste zile destul de grele pentru mine, datorita emotiilor, insa finalul a fost extraordinar. De acum o sa-l folosim in preparate si inca cate idei are mama 🙂