Chec din albusuri

Checul din albusuri este cel mai bun chec pe care l-am mancat vreodata. Bulgare de nea! L-am facut anul trecut pentru prima data, cu albusurile care mi-au ramas de la cozonac. Noi mancam cozonacul cu rahat. Checul din albusuri cu rahat a fost un super hit. L-am refacut anul acesta, dar simplu, fara rahat. Parca chiar mai bun decat imi aminteam. Bineinteles ca am facut o tura si cu faina de orez. Super incantat a fost piticul meu. Toata dimineata de Craciun a mancat Bulgare de nea 🙂

Un dulce ce poate fi savurat in egala masura de cei ce au voie faina de grau, dar si de cei cu intoleranta la gluten sau alergie la grau. Cu aceste chec nu trebuie sa faci rabat la nimic 🙂

Si pentru versiunea cu faina de grau, cat si pentru cea cu faina de orez, cantitatile sunt aceleasi. Desi masura initiala a fost cana de 250 ml, am si cantarit, in cantar avand cea mai mare incredere. Am sa scriu ambele variante, chiar si tipul de faina de orez pe care-l folosesc acum. Este mai fina decat cealalta si inca ma obisnuiesc cu ea. In funtie de faina folosita sau de gusturile personale, mai pot fi adaugate 2-3 linguri de apa. Fainurile se comporta diferit, asa ca versiunea cu faina de orez parea cam lichida in comparatie cu cea cu faina de grau.

Nu am folosit arome puternice, doar vanilie. Ar fi mers poate si cacao, dar nu m-am indurat de albul acela frumos. Intre timp mi-am amintit de o versiune a acestui chec pe care am facut-o acum vreo 3 ani, atunci cu alune. Acum nu mancam alune, dar pot fi adaugate, daca se doreste.

  • 6 sau 7 albusuri/ o cana/ 250 gr – daca cantitatea de albus nu este suficienta, se completeaza cu apa pana la cantitatea dorita
  • 110 gr zahar
  • 150 gr faina de grau 000 sau 150 gr faina de orez fina (rizsliszt)
  • 50 ml ulei  fara miros puternic (porumb)
  • 1 lingurita praf de copt pentru cine are emotii de reusita, absolut optional
  • Optional: vanilie sau orice aroma vi se pare potrivita (lamaie, portocala, migdala)
  1. Albusurile aflate la temperatura camerei se bat cu mixerul la viteza 1 pana se maresc de volum.
  2. Adaug zaharul in ploaie. Pentru a scurta timpul de mixare, zaharul il rasnesc, il fac pudra in rasnita de cafea, masurat tos. Daca nu exista aceasta posibilitate, se mixeaza pana cand zaharul se topeste complet si compozitia este tare si lasa urme in bol ca la frisca. Operatiunea dureaza undeva intre 10 si 15 minute.
  3. Adaug uleiul si amestec cu lingura de jos in sus.
  4. Pun si faina, amestecata in prealabil cu praful de copt, daca se foloseste. O cern direct in bol, in doua sau trei transe, amestecand cu grija.
  5. Torn compozitia in vasul in care voi coace checul. Anul acesta am preferat o forma rotunda cu diametrul de 22 cm, dar o tava obisnuita de chec este la fel de buna sau o forma guguluf.
  6. Coc checul la foc mic spre mediu, aprox. 170 de grade pana trece testul cu scobitoarea.
  7. Se serveste rece, pudrat, sau nu, cu zahar.

 

  1. Enjoy pitic!

comentarii