Mango este un fruct ce mie imi place foarte mult. Si piticului ii place acum, caci atunci cand au facut cunostinta prima data, nu prea s-au inteles. Vinovat nu a fost fructul in sine, ci faptul ca a fost ceva nou. Ceva nou primit cu reticenta si refuz. Dar umbland cu lingurita prin castronele, a nimerit si mango. Si a incercat o data, si inca o data si apoi a fost de neoprit. Am incercat sa il dau gatit in mai multe combinatii. Aceasta a iesit castigatooare. Aroma suava a cocosului completeaza frumos dulceata fructului de mango. Piticul prefera bucatile mai mari. Dar fructul poate fi taiat si cubulete mai mici, in final obtinandu-se ceva asemanator dulcetei. Mango pregatit astfel poate insoti un iaurtel (pentru cine are voie), o clatita, chiar si un corn sau o felie de paine cu cocos facuta in casa. Dar, la fel de bine il mananca piticul simplu sau cu cativa biscuiti alaturi.
Dintre beneficiile fructului de mango am retinut: mentinerea vederii sanatoase, reglarea nivelului de glucoza, sanatatea tractului digestiv, protejarea organismului de virusuri si intarirea sistemului imunitar, prevenirea oboselii si a insomniei, prevenirea astmului, mentinearea rezervei alcaline a organismului.
Cum alegem fructul de mango:
- partea din jurul coditei ar trebui sa fie mai bombata atunci cand fructul este copt
- trebuie sa aiba un miros dulceag, nu acru/ fermentat
- apasat pe coaja ar trebui sa fie putin moale
- de evitat fructele cu multe pistrui pe coaja
In cautarile pe internet am aflat si ca mango are potential alergen. Frunzele copacului contin aceeasi substanta nociva ca si iedera otravitoare. Aceasta substanta provoaca dermatita de contact. Nu ne nastem cu aceasta alergie, ci devenim sensibili in timp, ea devenind mai suparatoare de ficare data cand se intra in contact cu substanta numita urushiol. Aviz celor ce suspecteaza o alergie la iedera otravitoare ori sumac. Acesta substanta se gaseste in mica cantitate si in partea externa a cojii de mango. Deci am avut atentie sporita de fiecare data cand am curatat fructul pentru a nu contamina pulpa care este total lipsita de aceasta substanta.
1 mago
1 cana de lapte de cocos
Am curatat mango, si l-am taiat bucatele. L-am pus intr-o craticioara cu fundul gros si am turnat lapte de cocos cat sa le acopere plus inca un centimetru. Le-am lasat sa fiarba la minim spre mediu 10-15 minute pana cand bucatile de fruct s-au inmuiat. Am servit piticului pofticios!
Enjoy!
Tips:
- Pentru mai mult sos se poate pune mai mult lapte la fiert impreuna cu mango.
- Daca se doreste mixarea fructului dupa gatire si nu este lichid suficient, se poate adauga lapte de cocos.
- Pentru o aroma mai pronuntata de cocos, cand desertul este inca cald, adaug un varf de lingurita de ulei de cocos.
- Daca fructul de mango nu este copt suficient ori indeajuns de dulce, la fierbere se poate adauga putin zahar de cocos sau demerara ori inainte de servire putina miere.
Aici mai multe informatii despre mango:
http://www.csid.ro/diet-sport/dieta-si-nutritie/care-sunt-beneficiile-fructului-de-mango-14024298/
https://delishably.com/fruits/The-Mango-Poison-Ivy-and-how-to-Eat-Mangos-Safely-if-Youre-Allergic