Faina de orez (facuta in casa)

faina-de-orez-facuta-in-casa6Orezul, aceasta planta din familia gramineelor, ce provine din Asia rasariteana, este considerat un aliment miracol. Se digera usor, desintoxica organismul, are o valoare nutritiva exceptionala. Nu-i de mirare ca este recomandata introducerea lui in alimentatia bebelusului inca de la inceputul diversificarii, cateodata chiar mai devreme, in unele situatii clar stabilite. Folosim orezul, in primul rand fiert, il gatim in preparate dulci sau sarate. Merge atat de bine combinat cu fructe, dar si legume. Este foarte bine tolerat si de baza in dieta bebelusilor, mai ales cand au probleme digestive. L-am tot folosit cu fructe, facandu-i piticului budinca de fructe cu orez – budinca ce rivalizeaza usor cu cele din comert. Am facut si lapte de orez – contestat de unele mamici datorita cantitatii de arsenic – insa, intre a oferi acest lapte obtinut din orez fiert si a oferi orez cu lapte sau pilaf, nu este mare diferenta; decat de consistenta si gust.

faina-de-orez-facuta-in-casa1Am tot vazut ca se foloseste faina de orez. Nu am insistat asupra ei, deoarece nu am avut nevoie de ea in mod special. Mama mea o folosea pentru ca nu avea mixer pentru a face crema din orezul fiert. De la ea am invatat procedura aproape corecta de obtinere a fainii de orez. De ce spun aproape carecta? Pentru ca mama nu lasa orezul la hidratat. Nici nu avea nevoie, deoarece ea nu-l folosea decat in preparate ce presupuneau fierberea. Astfel nu era nevoie de hidratarea lui timp indelungat. Il spala bine si-l lasa la uscat de seara pana dimineata, apoi il rasnea in rasnita de cafea.

Tot stand pe diferite grupuri, am vazut ca sunt inca mamici care apeleaza la faina de orez facuta in casa, insa sar nu doar partea cu hidratatatul, care nu este o problema, din moment ce este folosita la pregatirea diverselor treciuri, creme, ingrosarea supelor sau sosurilor. Majoritatea insa, nici nu-l spala. Este adevarat ca industia de profil, sefii televizati, nu spala orezul, ci il gatesc direct din punga si, este la fel de adevarat ca, acum, caliatea orezului aflat pe piata este cu totul alta decat acum 30 de ani. Am tot scormonit netul in cautare de date concrete.

faina-de-orez-facuta-in-casa2Nu am fost lamurita in totalitate.  Nu exita, din punctul meu de vedere, date care sa sustina teorii pro sau anti spalatul orezului, asa cum se recomanda sau nu hidratarea lui.

Am concluzionat ca este nevoie de spalare, nu si de hidratare. Hidratarea tosusi, ajuta la gatire, in sensul ca se gateste mai repede si se pare, digera mai usor.

Am tot cautat retete de obtinere a fainii de orez. Site-rile de profil, in special americare, recomanda obtinerea fainii prin rasnire/mixare a orezului asa cum este el in pachet. Aproape toate fac, de fapt, reclama, la diverse blendere/ mixere, fara a exista minima preocupare pentru alt aspect. Am gasit, in schimb, un site indian, unde se propune o anumita reteta pentru obtinearea fainii de orez. Pe aceasta am decis sa o folosesc si eu. Cantitatea de orez folosita poate varia in functie de nevoia fiecarei bucatarii. Se recomanda pastrarea fainii de orez in recipiente ermetic inchise, in spatii corect aerisite sau in frigider, pentru maxim 2 luni. Eu am horat sa fac cantitati mici, pentru a folosi in decurs de cateva zile.

faina-de-orez-facuta-in-casa3 De ce faina de orez din orez hidratat? Simplu. Ca observatie personala, pe baza experimentelor in bucataria proprie. Faina de orez, obtinuta din orezul nehidratat, nu este fina decat in mica parte, am obtinut ceva asemanator grisului. Dupa cernere, a ramas o cantitate infima de faina. Din orezul hidratat, am obtinut, in schimb, faina fina, iar dupa cernere cantitatea de granulatii a fost considerabil mai mica.

Cel mai important aspect al acestei faini, il reprezinta, dupa parerea mea, uscarea orezului. Pentru folosire imediata, putem folosi si o faina usor umeda, dar pentru stocare si folosirea pe parcursul mai multor zile, faina de orez trebuie sa fie perfect uscata. Fie las orezul un timp mai mare la uscat, fie intind pe hartie pe copt si o mai las pana se usuca de tot.Secretul este, sa fie cat mai aerata. Pericolul ce paste faina de orez este mucegaiul. Nepastrata corespunzator, absoarbe din umiditatea aerului si dezvolta mucegai. Din acest motiv, am hotarat sa o folosesc cat mai aproape de momentul pregatirii ei, adica in decurs de 5-7 zile, dar pastrata corespunzator.

Initial eu am folosit o cantitate mai mare de orez, insa o cana (200-250 gr) cred ca este suficient.

faina-de-orez-facuta-in-casa7

1 cana de orez

3 cani ce apa

un prosop de bumbac

mixer/ blender sau rasnita

 

Am spalat orezul in mai multe ape, pana cand ultima apa a fost clara. Am turnat peste el apa si l-am lsat la hidatat 6-7 ore, in cazul meu, de seara tarziu pana dimineata. L-am scurs bine de apa, folosindu-ma de un capac pe care l-am asezat aproape perfect, pe gura castronului, lasand loc doar cat sa se scurga apa. Am intins orezul pe un prosop de bumbac si l-am presat bine pentru a absorbi toata apa. L-am lasat asa rasfirat mai bine de o ora la uscat. Daca este inca umed il mai las. L-am rasnit apoi si gata. Am obtinut faina de orez. Am cernut si folosit faina in preparate dulci, iar granulatiile la sosuri, supe si budinci.

faina-de-orez-facuta-in-casa5

 

comentarii