Gogosi

Bingo! Am dat lovitura! Dupa doua incercari esuate si inca doua de proba la aceasta reteta, pot spune ca am dat lovitura cu aceste gogosi!. Si da, sunt prajite in ulei. Si da, i-am dat piticului de 3 ani. Si nu, nu l-a durut burtica. Si daca cineva considera ca nu este o reteta portrivita pentru copilul lui, nu o face si gata.

Timid a gustat la inceput, nu stia la ce sa se astepte. Apoi a mancat linistit. Nepudrate cu zahar, nu-i place sa se murdareasca pe maini. Pe unele le-am asezat ca pe papanasi, cu sos de afine fara zahar. Nu stie el cum sunt papanasii. Cand vor primi la gradinita, el nu va mai avea farfuria goala.

In functie de gusturi, preferinte si dispozitie poti pune in ele ce vrei: vanilie, scortisoara, coaja de lamaie. In toate variantele mi-au placut. Cele cu coaja de lamaie, chiar aduc bine cu papanasii.

Le-am scos pe prosoape de hartie si chiar nu au fost uleioase.

Daca ii vine cuiva ideea de a le baga la cuptor, sa stiti ca am incercat deja. Aduc cu painicile. Nu sunt rele la gust, sunt chiar bunicele, dar nu sunt gogosi.

  • 250 de grame de cartofi fierti (cantariti dupa fierbere)
  • 1/2 cana de faina de orez alb (125 gr)
  • 20 gr amidon de porumb
  • 1 ou
  • 1/4 lingurita praf de copt
  • 40 gr de zahar
  • scortisoara, vanilie, coaja de lamaie rasa
  • ulei pentru prajit
  1. Cartofii taiati cubulete i-am fiert ca pentru piure. Cand au fost gata, i-am scurs, i-am cantarit si i-am pasat fin cu furculita, cu atentie sa nu ramana cocoloase. Cartofii sa fie albi, fainosi. Tot amestecandu-i isi vor schimba culoarea, vor deveni albiciosi si se vor intinde, usor pufosi. I-am lasat la racit cat m-am ocupat de restul ingredientelor.
  2. Am cernut faina, amidonul si praful de copt. Am adaugat zaharul, mirodeniile si am amestecat bine cu telul.
  3. In centrul bolului cu faina am pus cartofii si oul batut cat sa se desfaca. Am amestecat bine cu mana pana cand aluatul s-a strans intr-o bila usor lipicioasa, dar modelabila. Daca este prea tare, sfaramicios se mai adauga cateva linguri de apa. Daca este prea moale, atunci putin amidon.
  4. Mi-am uns mainile cu putin ulei si am modelat gogoselele si asa-zisii papanasi. Am modelat si niste bastonase 🙂 Le-am prajit in ulei mult. In cateva minute sunt gata. Am pus ulei intr-o craticioara mai adanca si ulei suficient cat sa acopere gogosile si sa mai si ramana. Unele mai bronzate, altele mai palide, dupa preferinta.
  5. Cercurile mai mari, dupa ce le-am modelat, le-am pus pe paleta cu gaurele si le-am dat drumul usor in ulei. La inceput raman la fuld, apoi se ridica frumos.

Am servit gogoselele/ papanasii cu sos de afine, fara zahar. Am avut noroc ca am gasit niste afine dulci si bune si nu a mai fost nevoie de zahar. Daca nimeriti unele mai acrisoare, atinci putin zahar ar trebui sa le imblanzeasca la gust.

  • 250 gr de afine
  • 1/4 cana cu apa sau cat sa ajunga in dreptul afinelor

Am pus in craticioara apa si afinele si am fiert la foc mic 20-30 de minute. Am pasat afinele cu furcultita. Cine vrea o compozitie fina, poate folosi mixerul.

Dupa cum se poate observa, pseudo-papanasii mei sunt fara smantana. Deocamdata nu i-am simtit lipsa.

Enjoy pitic!

comentarii