In vizita la bunica Veronica, ne aflam in cea de a doua zi a dietei de rotatie si in tot in cea de a doua zi de introducere a cartofului. Ciorba era la incalzit, piticul batea cu lingura in castron. Bunica ii ofera un bol cu ceva galben ce semana a mamaliga. Piticul disperat infuleca pe nerasuflate, nedamdu-mi timp sa ma dezmeticesc si sa intreb ce se afla in castronel.
Apoi am aflat ca piticul mancase un amestec de mamaliga moale cu piure de cartofi, ulei si niste frunze de patrunjel ratacite. Ma minunez de combinatie in timp ce bunica imi explica ca nu-i mare filozofie, ca ea manca des in copilarie „Crezi ca mama ne facea paine in fiecare zi? Baza era mamaliga. Paine facea la 2-3 zile.” Nu aveam motive sa ma supar, ingredientele toate acceptate si respectate. Unde mai pui ca acest minunat amestec ajuta tranzitul lent al piticului. Prin urmare, dupa ce am testat in aceeasi zi combinatia bunicii, am facut si la noi acasa. Acelasi succes l-a avut. Mai mult la pitic ce-i drept, caci papilele mele gustative au fost putin dezorientate.
2 cartofi maricei – taiati cubulete
1/2 cana malai
2 cani apa pentru mamaliga
sare
2 linguri de ulei presat la rece
Cartofii taiati cubulete i-am lasat 15 minute in apa rece. I-am clatit iarasi si i-am pus la fiert cu apa cat sa-i acopere. In aproximativ 20 -30 de minute sunt gata.
Separat am pus la fiert 2 cani cu apa si un praf de sare. Cand apa a inceput sa fiarba, am adaugat malaiul in ploaie. Am dat focul la minim si am fiert 20 de minute, amestecand din cand in cand. La final am pus o lingura de ulei. Iese o mamaliga moale-moale.
Cand cartofii au fost gata, i-am pasat si le-am pus si lor o lingura de ulei. Combin cele doua compoziitii si servesc caldut sau la temperatura camerei. La racire se cam intareste. Merge de minune si garnitura la friptura sau ficatei.