Organizarea mesei sau Menu planning

De ceva vreme organizarea a devenit cuvantul de ordin in casa noastra. Cine nu-si aminteste secventele amuzante din filme cand parintii isi organizeaza activitatile si le afiseaza pe frigider. Cam asa am ajuns si eu. Aceasta organizare m-a scos din multe incurcaturi si mi-a usurat treaba. Organizarea mesei nu presupune doar felurile de mancare puse pe masa. In cazul nostru este o munca continua.

ALIMENTE PERMISE

Odata ce am primit rezultatul analizelor si am primit indicatiile de dieta am incercat sa ma organizez cat mai bine. Am facut curatenie in frigider si sertare. Am aruncat/ donat ce am considerat ca nu mai folosesc. Am aranjat rafturile in asa fel incat piticul sa nu mai poata avea acces decat la alimentele permise. Am raft separat pentru paine si produse fainoase la care nu ajunge. Am organizat rafturile din frigider in functie de perisabilitate si nevoi. Inca nu deschide usa frigiderului, dar just in case. Are raftul lui unde ii pun manacarea si de unde bona stie ce poate sa-i ofere conform fiecarei zile.

 

MENIUL PITICULUI

Inaite de a trece la dieta de rotaie, aveam un meniu saptamanal. Incecam sa ofer de 2 ori pe saptamana acelasi aliment, vrand sa dau o varietate meniului. Conform dietei de rotatie lucrurile sunt si mai stricte si aliniate . Am facut o lista cu alimentele permise in fiecare zi, am printat-o si lipit-o pe frigider. Cat timp dieta a fost stricta, fara introducere de noi alimente, apoi am facut-o in 2-3 trei culori: alimente introduse/ in curs de introducere/ interzise.

Click pentru tabel dieta de rotatie de 4 zile. Tabelul pate fi descarcat si personalizat 🙂 tabel dieta de rotatie

 

RETETE FAVORITE

Gatesc zilnic. Este destul de greu de impacat serviciul si gatitul zilnic, asa ca daca as mai gati si pentru adulti separat as claca usor usor. In consecinta, am adaptat meniul adultilor la cel al piticului. Pentru noi adaugam separat sare, condimente sau orice altceva. Facand o lista cu diferite feluri de mancare nu mai stau sa ma gandesc „Dar noi azi ce mancam? Ce gatesc azi?” Experimentele culinare le las pentru week-end sau pentru cand am mai mult timp liber.

 

LISTA DE CUMPARATURI

Mare inventie acesta lista de cumparaturi. Stiind ce trebuie sa gatesc si cat, lista de cumparaturi aproape ca se face singura. Fac cumparaturi saptamanale la alimentele ce nu au o perioada de valabiliatete asa de mare si lunare la anumite produse ce tin mai mult. Lista de cumparaturi ma ajuta sa castig ceva timp si datorita faptului ca nu gasesc toate produsele intr-o singura locatie. Si am obosit sa fac turul magazinelor, slalom printre rafturi.

 

Dupa cateva saptamani de pus in practica a acestor chestiuni am reusit sa trag niste concluzii:

  1. Castig timp –  nu ma mai crizez ca-mi lipseste te miri ce ingredient, fara plimbari enervante la magazinul de la coltul blocului
  2. Economisesc bani – poate nu pare cine stie ce, dar pe termen lung se observa ceva banuti in plus in portofel. O tura in plus in masinuta din parc pentru pitic. Avand o lista de cumparaturi, rezist impulsului de a cumparata „la promotie” lucruri ce se dovedesc inutile.
  3. Imbunatatirea obiceiurilor alimentare – organizand mesele am mai mare control asupra aportului nutritiv si obiceiurilor alimentare ale intregii familii.

comentarii