Piure de cartofi ( de post, fara lactate)

Cea mai simpla si la indemana garnitura langa ficatei sau carne de orice fel, ori pur si simplu fel principal. Piureul de cartofi este preferatul meu, intotdeauna mi-a placut. Din acesta cauza, mult timp am suferit ca piticul nu tolera cartoful. Acum situatia s-a schimbat si mananca piure de cartofi cu placere, tot ca mine.

Reteta este simpla, fara lactate, nu doar din cauza restrictiilor alimentare ale piticului, ci mai ales datorita faptului ca asa mi-l pregatea mama mea inca din copilarie, fara lapte, fara unt. Ne puneam noi separat branza, daca voiam.

Bineinteles ca aroma piureului poate fi usor influentata. Odata cu cartoful la fiert poate fi pus si putin usturoi. Pentru un gust mai pronuntat usturoiul poate fi pus cu cateva minute inainte de a stinge focul la cartofi. Usturoiul nu se fa regasi in piureul final, dar aroma lui, da. Alteori pun patrunjel proaspat tocat sau marar, in functie de ce am in casa si de pofta.

Cat despre modalitatea de obtinere a piureului, prefer varianta clasica a pasarii cartofului cu furculita sau intrumentul acela cu gaurele. Am incercat si cu blender/ mixer manual. Se obtine o pasta cleioasa, se intinde amidonul. Seamana cu piureul pregatit din fulgi de cartof. Nu apreciez metoda blender/ mixer, dar o folosesc uneori din comoditate. Piticul nu pare sa opteze inca pentru o vartianta anume.

cartofi – curatati e coaja, taiati cubulete cat de egale posibil pentru a avea acelasi timp de fierbere, spalati in mai multe ape si lasati 15 minute in apa rece, clatiti iarasi si pusi la fiert cu apa cat sa-i acopere plus inca doua degete

sare dupa gust/preferinte/ deloc

ulei  -2/4 linguri in functie de cantitatea de cartofi

Pun cartofii la fiert la foc mare, iar cand incep sa fiarba las focul la mediu spre mic. Pun sare inca de la inceput, nu foarte multa, ajustez gustul la final. In timp ce fierb, la ineput cartofii fac spuma, pe care o indepartez. De obicei fierb in 15-20 de minute. Sunt gata cand furculita trece usor prin cubul de cartof. Ca o regula generala, mai bine sa fiarba mai mult, decat sa fie nefiert cum trebuie si sa dea dureri de burtica. Cand cartofii sunt gata, ii scurg de apa intr-un vas separat. Opresc apa in care au fiert pentru a subtia piureul. Pun uleiul si pasez cartofii. Potrivesc de gust si sevesc piticului mancacios.

Enjoy pitic!

comentarii