De ceva vreme incerc sa creez un meniu pentru toata famila cand vine vorba de gatit. Pornesc ce la ceea ce-i place si-i este permis piticului, mai adaug cate un element nou pe parcurs si sper din tot sufletul sa iasa ceva delicios pentru el, dar in acelasi timp sa ne putem bucura si noi adultii.
As putea spune ca nu am un sot pretentios in ceea ce priveste mancarea. Asta in aparenta. Nu accepta decat anumite lucruri seara, iar la capitolul condimente, le refuza cu inversunare. Greu reusesc sa strecor cate o foaie de dafin in ciorba! Ghici cu cine seamana piticul la acest capitol. Dar eu nu ma las. Nu ma intelegeti gresit. Consider ca aceste condimente trebuie sa vina in intampinarea, nuantarea sau completarea diferitelor gusturi, arome; trebuie sa fie parte integranta a produsului final. Nici mie nu-mi plac mancarurile unde se simte puternic un anume condiment, restul parca nici nu mai conteza. Poate ca nu este cel mai bun exemplu, insa am o vecina care pregateste o placinta cu dovleac in care se simte doar mirosul si gustul de scortisoara. Nu e atat de mult incat sa-i strice gustul, insa dovleacul nici nu se mai simte.
Acestea fiind spuse, azi am zis sa incerc o supa de legume. Nu am fost inca la piata. Asa ca ma bazez pe ceea ce am prin frigider, mai ales pe legume congelate. O minunatie de supa de legume. Gandul imi zboara catre o supa pe care am mancat-o in tabara la mare. Hai sa ma apuc de treaba. Gandul imi zoara iar. De data aceasta spre emisiunile culinare pe care le vizionam cand eram insarcinata. Mai, ca-mi vine sa zambesc! Care e cea mai buna baza pentru o supa de legume reusita? Parca ii si aud in cor pe bucatarii americani: chicken stock.
Cu acest gand in minte ma apuc de treaba. Am pus la dezghetat o bucata de piept de pui. II fac laptele piticului si ma apuc de treaba cand acesta iese la plimbarea de dimineata, cu bunica de data aceasta.
1/2 piept de pui
1 morcov
1 ceapa verde
1/2 ardei capia
1 cartof mediu
mazare (congelata) un pumn
porumb (congelat) un pumn
fasole verde (congelata) 10 pastai (aproximativ, nu le-am numarat)
fasole galbena – idem fasole verde 🙂
2 buchetele broccoli
1 foaie dafin
patrunjel verde
1,5 – 2 l apa
Piesptul de pui taiat buca mari, 4 la numar, l-am pus la fiert. Dupa primul clocot am aruncat apa, am spalat carnea. Iarasi la fiert cu foaia de dafin. Am pus apa si l-am lasat sa fiarba domol o ora. Intre timp mi-am pregatit legumele si le-am aruncat in oala pe rand. Morcov, ardei, ceapa, cartof, primele; au fiert cam 10 minute. Apoi restul legumelor care s-au desghetat intre timp. Am mai lasat totul la fiert cam 15 minute. Ah! Am uitat! Fara broccoli. Pe acesta l-am adaugast cu 5 minute inainte sa fie supa gata. Odata cu el am pus si o lingura de ulei. Dupa ce am oprit aragazul am adaugat patrunjelul taiat fin. Inainte de servire am taiat carne fin cu cutitul.
Pofta buna pitic!