Am achizitionat intr-un final o masina de facut paine. Piticul manca cu placere painea si mereu cerea. In ideea de a elimina riscul contaminarii produselor de brutarie cu lapte, de a reduce nivelul E-urilor si aditivilor la minim, am facut acesta miscare inteleapta, zic eu, de cumparare a unei masini de facut paine. Nu am cumparat un produs de top. Sunt mai mult decat novice in incercarea de a pregati bunatati in bucatarie, iar la capitolul gadget-uri sunt total in afara problemei. Cum spuneam, nu am cumparat un aparat de top, nu neaparat pentru ca nu mi-l permiteam, insa in magazin, tot ridicand capacele pentru a ma uita in interior, una de mare marca m-a dezamatit. Si apoi, am o metoda ezoterica de a-mi cumpara anumite produse (telefon, uscator de par, aragaz, masina de spalat, chiar si masina familiei am cumparat-o tot asa). Parca acele produse ma chiama, ele ma aleg pe mine si nu eu pe ele. Sunt paralela cu tot ceea ce tine de tehnologie, insa acest feeling al meu nu a dat niciodata gres. Pana acum, cel putin. Am ales o masina de paine, nu stiu de ce nivel, nemtesca, cred. De la aceasta firma am si o rasnita electrica de care sunt foarte multumita. Plus ca am prins masina de paine la o reducere bunicica.
Primele paini au fost un mini dezastru. A fost momentul in care am inteles importanta ingredientelor, ordinii in care ele sunt puse in masina. Desi ordinea am respectat-o si nu prea, painea mea era aerata, pufoasa, usor umeda si, desi crestea frumos, in timpul coacerii se plostea de tot. Am citit in cartulia masinii, am redus mai intai cantitatea de lichid, adica ulei in cazul meu. Apoi, am inceput sa caut pe net posibile cauze si solutii. Am gasit o pagina unde se explica foarte frumos importanta fainii alese si un blog al unui anume domn, care ne indrepta spre o anumita drojdie, mai ieftina decat cea pe care o foloseam eu si chipurile balanta pret calitate foarte buna. Mi-e nu mi-a iesit painea corect. O sa mai incerc pentru ca, in disperare de cauza, am cumparat 10 pliculete. O sa le mai dau o sansa.
Partea cea mai importanta pentru mine a reprezentat-o faina. Am ales faina 650. Baneasa a dat cele mai bune rezultate in cazul meu, chiar si cea 000 folosita in combinatie cu 650 a facut o paine crescuta corespunzator. Desi eu eram fan o anumita marca si mereu am folosit-o cu succes in preparate la cuptorul clasic, masina de facut paine nu a fost de aceeasi parere.
In ceea ce priveste faina, am retinut niste lucruri esentiale in pregatirea unei paini de succes. Am testat si am vazut ca, jongland cu faina, pot obtine o paine pufoase, ce aduce cu cozonacul cumparat ori una robusta sau usor aspra.
*Iata ce mi s-a parut relevant:
- faina 000 – excelenta pentru aluaturi pufoase si usoare de patiserie
- faina 480 (sau 450) – faina fina folosita tot in patiserie
- faina 550 – faina mai dura decat primele doua, buna pentru aproape orice aluat: de la cele de prajturi, biscuiti, briose, pana la cele de paine si chiar si in produsele de patiserie cum sunt aluaturile de tarte , foi de placinte, croissante
- faina 650 – pentru ca are un continut mai mare de gluten este ideala pentru aluaturi elastice care au neoie de dospire: paine, pizza, focaccia
Un aspect deloc de neglijat mi s-a parut echivalenta fainii de pe piata romaneasca cu cea straina, in principal americana. Majoritatea retetelor de paine sunt inspirate de pe aceste site-uri si, in consecinta, este important pentru mine sa cunosc denumirile fainurilor pentru a obtine o paine asa cum imi doresc.
- faina 000 si 480 = pastry flour (SUA) – faina 40 (Franta) – faina 00 (Italia)
- faina 550 = all purpose flour (SUA) – faina 55 (Franta) – faina 0 (Italia) – plain flour (Marea Britanie)
- faina 650 – high gluten flour/ bread flour (SUA) – faina 82 (Franta) – faina 1 (Italia)
Zahar folosesc in continuare brut de trestie de zahar, desi in cartea masinii este indicat zaharul alb. Este un risc pe care mi-l asum.
Pentru o paine reusita – ingrediente de calitate, adecvate masinii de facut paine, puse in ordinea indicata de fabricant, imaginatie debordanta. LET’S BAKE!
http://foodstory.stirileprotv.ro/in-bucataria-ta/tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-faina-alba