Dieta de rotatie – Ziua 1

Prima zi din dieta de rotatie este cea mai permisiva pentru pitic. Are destule alimente permise, incat, in comparatie cu alte zile, putem spune ca mananca regeste. Ne putem chiar juca cu legumele pentru a crea un meniu variat.

Scriu mai jos alimentele permise in acesta zi si cu litere italice pe cele pe care le folosim noi in acest moment. Am notat doar fructele si legumele pe care le-am gasit deocamdata. Lista ramane deschisa pentru a fi completata pe parcurs cu alimente ce fac paste din aceeasi familie.  Am sa le dau denumirea in engleza, asa cum le-am gasit.

Tot cautand diverse pe Almighty Internet si luand la puricat familia, clasa si ordinul diferitelor plante, am adus unele modificari la ceea ce am gasit initial. Astfel, in acesta zi era trecuta si sfecla rosie si mangoldul (sfecla elvetiana), dar am descoperit ca ambele fac pate din familia Amaranthaceae, ordinul Caryophyllales. In consecinta le-am mutat in Ziua 3, cea dedicata Amanath-ului.

Morcovul si telina sunt din familia Apiaceae, ordin Apiales. Piticul avand alergie la morcov, am renuntat la introducerea telinei, deoarece din cate am citit, daca exista alergie la una sau mai multe alimente din aceeasi familie, cazuistica face sa existe si la altele.Asa ca, am taiat de pe lista telina alaturi de morcov.

Un alt aspect il reprezinta ceea ce se afla sub denumiea Palm: nuca de cocos si curmale. Ambele fac parte din familia Arecaceae. Prin urmare, cu alergie la nuca de cocos, nu am dat curmale.

Tot de aici am eliminat si Quinoa si am mutat-o tot in Ziua 3 –  si ea face parte tot din familia Amaranthaceae, ordinul Caryophyllales.

Nu spun ca aceste analogii ale mele sunt neaparat corecte, nu am cautat o baza stiintifica inca. Insa, am mers pe logica vanata, ardei gras, gogosar, cartof care sunt Solanacae. La primele trei alergie, la cartof nu pe analize, dar cu manifestari gastrice. Ramane ca fiecare sa testeze si sa vada ce si cum este mai bine.

 

Click aici pentru tabel dieta de rotatie

tabel-dieta-de-rotatie-1

Dupa descarcare tabelul poate fi modificat si personalizat in functie de alergiile/ interdictiile fiecaruia. Am trecut tot ceea ce am gasit eu pana acum. Cu mov sunt semnalate alimentele interzise. Cu negru au ramas cele permise. Mare parte dintre el ramanand a fi introduse pe parcurs. Am incercat sa pastrez in mare impartirea pe familii, dar pe alocuri le-am unit din lipsa de spatiu. Cum am mai spus, se poate personaliza si schimba dupa preferinta si nevoi.

 

PRIMARY PROTEIN

 • Bird: pui, curcan, rata, fazan, toate tipurile de oua
 • Ovis: miel, oaie, berbec

VEGETABLES

 • Parsley – Apiaceae/ Umbeliferae: morcov, telina, patrunjel, pastarnac, fenicul
 • Sedge – Cyperaceae: castane de apa (water chesnut)
 • Legume – Leguminoase- Fabaceae: fasole verde, mazare, fasole alba Navy

FRUIT

NUTS/ SEEDS

 • Sapucaya: nuci braziliene
 • Pedalium: susan, tahini

GRAINS

 • Buckwheat: hrisca
 • Legume – Leguminoase- Fabaceae: naut, linte, carob, soia, arorut (arrow root)

OILS

SEASONINGS &CONDIMENTS

 • Laurel – Lauraceae: scortisoara, foaie de dafin
 • Poppy – papaveraceae: mac
 • Pepper – Piperaceae: piper negru
 • Parsley – Apiaceae/ Umbeliferae: marar, chimen, seminte de telina, coriandru, patrunjel
 • Legume – Leguminoase- Fabaceae: schinduf, lemn dulce, carob, clover honey – miere de trifoi

Cu mari emotii am alcatuit meniul acestei prime zile. Scriu ce am pregatit, dar pe parcurs o voi completa si cu alte preparate, pe masura ce facem alte combinatii sau introducem noi alimente.

 

VARINATA DE MENIU

Mic dejun: lapte de hrisca + 1/2 banana

Gustare: spanac + fulgi de hrisca

Pranz: supa de gaturi de curcan cu radacina de patrunjel, pastarnac, foaie de dafin, boabe de coriandru, chimen, patrunjel verde

Gustare: banana

Cina: ficatei de pasare cu fenicul

 

comentarii