Gand de mama – Antiparenting

De putina vreme am aflat despre acest nou concept. In ceea ce voi scrie nu fac referire la modul general deoarece, inca nu am reusit sa ma documentez suficient, ci la un anume grup/ curent de peste Prut ce are multi adepti  vorbitori de limba romana.

Este un anume aspect care ma macina si-mi ocupa gandurile de cateva zile – educatia copiilor nostri. Pana unde este doar treaba noastra si in ce moment anume se poate interveni? Cresterea unui copil este doar datoria familiei sau si a societatii?

Luam un caz anume. „Bataia e rupta din rai”, „Unde da Domul creste”. Cu totii stim aceste vorbe din batrani. Cat de adevarate si actuale sunt ele? Cati parinti recurg inca la corectii fizice, cat de ne/indretatiti sunt sa faca acest lucru?

Antiparentingul nu blameaza corectiile fizice aplicate odraslelor ci, chiar le considera benefice. Citez din memorie: „O palmuta la fundulet e… binevenita!” ; „Educi (cu bataia) un copil cand sta de-a latul patului, nu de-a lungul”. Pentru a fi mai convingatori, unii aduc in discutie pilde „Varga si nuiaua dau intelepciune, iar copilul lasat de capul lui va aduce scarba si rusine parintilor sai. (Pilde 29, 15)”. Cati dintre cei ce citesc pildele iau ad litteram aceste cuvinte?!?

Trebuie sa recunosc ca, nu cuvintele in sine ma revolta si ma inspaimanta ci, numarul mare al adeptior . Aceste convinteri nu reprezinta un caz izolat. Ele sunt considerate juste de foarte multi parinti si puse in aplicare. Si nu doar atat 🙁 Ele devin motiv de orgoliu si mandrie.

Acum, stau si ma intreb, eu ca mama, dusa mai mult sau ma putin pe la biserica, unde anume in toate aceste invataturi bisericesti semintiile pamantului sunt indemnate la violenta? Unde anume scrie ca esti parinte bun doar daca-ti „altoiesti” copilul. Nu va mirati! Pana aici a ajuns paranoia! Se folosesc de lucruri pe care nu le inteleg pentru a-si justifica comportamentul si a-l perpetua. Daca indraznesti sa iei atitudiene ti se raspunde cu fraze de genul ” Fiecare vede in ceilalti de are in propriul suflet.”

Nu se crede in existetna educatiei fara palma la fund. Oare ea chiar nu exista decat in carti?!? Ma macina acesta intrbare. Oare toti parintii isi „ating” copiii? Eu si sotul meu om fi vreun caz singular? Adica, daca nu-l bat nu va ajunge un om de bine – da, asa i s-a raspuns unei ratacite ca mine.

Daca ati citit aceste randuri cu gandul de a afla ce este antiparentingul sau vreun sfat cu privire la cum ar trebui crescuti copiii, atunci GHINION! Am scris doar despre gandurile ce-mi umplu mintea in acesta dimineata.

Internetul este mare, informatie este pentru toti 🙂

comentarii