Prajitura cu malai

Pe principiul if ain’t broken why fix it am purces intr-o noua experienta culinara, fara gluten, de aceasta data, pentru o scurta perioada de timp. De multa vreme aveam intentia de a da o alta nuanta prajiturii cu gris care a fost punctul de plecare. Am incercat o alta varianta de pe net, dar am esuat lametabil. Am revenit la ceea ce mai facusem cu succes, succes si de aceasta data, dar cu un twist 🙂

Pentru acesta prajitura am renuntat la lapte si am facut un sirop aromat pentru insiropt prajitura. Merge in continuare laptele de vaca sau vegetal, in functie de caz. Am avut si niste visine congelate, cam acrisoare, dar s-au comportat bine. Am concluzionat ca pot folosi si alte fructe congelate sau stafide hidratate – acesta a fost gandul initial, dar m-am sucit spre final.

Malaiul folosit este unul fin de la Baneasa pentru mamaliga rapida. Am vazut ca si cei de la Panzani au. Este la granulatie aproape identic cu grisul, doar putin mai poros. In prajitura s-a comportat exact la fel ca grisul de grau. Am pus alaturi si malaiul grisat folosit in mod curent pentru mamaliga pentru a putea observa mai bine diferenta.

 

 

Blat

6 oua

18 linguri de malai fin

150 gr de visine

 

Sirop

aprox 1 l  apa

4-5 linguri de zahar (eu am folosit demerara)

1 pliculet zahar vanilat Bourbon

1 lingurita scortisoara

1 varf de lingurita de cuisoare pudra

1 varf de lingurita de seminte de fenicul pudra

*toate ingredintele la temperatura camerei; tava rotunda de 26 cm; cuisoarele si semintele de fenilcul le-am rasnit si pus in cutiute separate pentru a fi mai usor de folosit

 

Mai intai am facut siropul pentru a avea timp sa se racesca. Am pus apa la fiert, adaugat zaharul si toate mirodeniile. Dat in cateva clocote, racit si apoi bagat la frigider.

Apoi m-am ocupat de restul prajiturii. Am separat albusurile de galbenusuri. Am frecat galbenusurile cu lingura, batut spuma albusurile. Le-am amestecat si apoi adaugat malaiul in ploaie amestecand cu lingura. Am pus in tava cu hartie de copt, am presarat visinile deasupra si dat la cuptorul preincalzit la 180 de grade 20-30 de minute, pana trece testul scobitorii.

Fara a scoate tava din cuptor, am turnat siropul rece si lasat inca 5 minute. Am inchis aragaul si lasat inca 5 minute in cuptor. Apoi am scos si lasat la racit.

Enjoy pitic!

 

comentarii