Cus cus cu gutuie

cus-cus-cu-gutuie1Initial am vrut sa pregatesc o mancare de gutui. Am renuntat rapid cand am vazut cantitatea de zahar indicata.N-am reprofilat la fel de rapid, caci piticul era in deplasare la bunica si impreuna cu pranzul si cina trebuia sa fie gata. Pe branci am incropit o mancarica/ budinca de cus cus cu gutui.

 

3 gutui

2 linguri de zahar brut

2 cuisoare

1,5 litri apa

cus-cus-cu-gutuie2

300 gr de cus cus

1,5 lingurite scortisoara

1,5 lingurite vanilie

50 gr de stafide

 

Am spalt bine gutuiele indepartand puful de pe ele; le-am taiat in patru, curatat de coaja si cotor si feliat. Le-am pus la fiert cu apa, zaharul si cuisoarele. Le-am fiert la foc mediu pana cand s-au inmuiat. Le-am lasat mai ferme deoarece asa ii plac piticului.

 

cus-cus-cu-gutuie3Am masurat cus cus-ul. L-am amestecat cu vanilia si sortisoara. Am adaugat stafidele. Proportia normala pt cus cus ar fi o parte cus cus la 2 parti de lichid. Avand insa si stafidele, am folosit 1 parte cus cus la 3 parti de lichid, deoarece si acestea se hidrateaza si fura din apa cus cus-ului. Bineinteles ca am hidratat cus cus-ul cu zemama/ compodul de la gutui. Nu este nicio problema daca cantitatea de lichid este mai mare, maimica sa nu fie, caci va rezulta un cus cus negatit corespunzator, nisipos. Dupa ce am turnat compotul fierbnte peste cus cus, am acoperit vasul si am lasat 10-15 minute. Am amescat apoi in vas si am obtinut un cus cus pufos si aromat. Am adaugat si feliile de gurie. O nebunie aromata!

Enjoy pitic!

comentarii