Reteta recomandata 8 luni +
M-am apucat de facut lapte vegetal in casa. Nu este greu cum credeam, il pot face in avans si folosi atunci cand am nevoie. In frigider il tin cam doua zile: ziua in care l-am facut si il gatesc eventual in urmatoarea. Si totusi, a face lapte vegetal in casa nu-i chiar o treaba usoara. Si acest lucru nu din cauza efortului depus sau a timpului de lucru, caci efortul este minum, iar timpul este de ordinul minutelor. Dificil a fost, pentru mine, sa gasesc proportiile corecte. Pe site-rile romanesti se folosete de obicei formula de 100 grame produs si 500 ml de apa. In cazul laptelui de ovaz, nu prea a iesit asa cum aveam eu nevoie. Am vazut ca se recomanda hidtratarea ovazului peste noapte. Am incercat si asa. Iese un lapte balos si urat. Dar, dupa ce am incercat mai multe variante, aceasta a iesit castigatoare. In preparatele ce urmeaza a fi gatite, il folosesc ca atare, iar daca vreau sa fac milkshake sau orice altceva ce nu va fi gatit, il fierb 5 minute.
Asadar, iata formula castigatoare in cazul meu:
100 grame de fulgi de ovaz
1 litru de apa
Torn apa peste ovaz intr-un vas adanc si-i las 10 maxim 15 minute la hidratat. Mixez totul 1-2 minute, apoi strecor printr-o strecuratoare fina de ceai. Si, voila, laptele de ovaz.
Tips:
- Laptele de ovaz are un gust neutru, placut, bogat. Il folosesc in prajituri unde nu am nevoie de aroma nucii de cocos. Pot astfel folosi orice aroma doresc fara a schimba gustul preparatului. Daca fac lapte de ovaz pentru a-l bea, uneori, prajesc (acesta este termenul corect in limba romana, dar de fapt este o coacere) fulgii de ovaz intr-o tigaie neaderenta pret de 5 minute pana devin usor aramii. Astfel, laptele va avea un gust de nuca/aluna. Dar, merge la fel de bine din fulgii ca atare, indulcit cu miere, aromat cu scortisoara, nucsoara sau pun in el o lingurita de dulceata, obtinand astfel o bautura diferita de fiecare data.