Briose rasturnate cu prune si nuca

*Reteta recomandata 1 an +

briose-rasturnate-cu-prune1Am tot mancat prune in ultima luna, in toate combinatiile, dar aceasta a fost printre cele mai pe placeul piticului, poate datorita formei. Bineinteles ca manca intai pruna de deasupra si abia mai apoi restul.Sunt usor de facut si foarte bune. Le pregatesc in timpul somnului de pranz al piticului ca sa fie gata pentru gustare.

6 prune carnoase si coapte

3 oua mari/ 4 mici (la temperatura camerei)

100 de grame faina = 50 de grame faina de grau + 2 linguri de nuca macinata + restul faina de secara / sau doar faina de grau in orice combinatie

2 linguri de ulei

1 lingurita praf de copt (optional)

briose-rasturnate-cu-prune2Prunele le-am taiat pe jumatate si le-am asezat in forma de briose. Le-am dat la cuptorul preincalzit 10-12 minute, timp in care m-am ocupat de restul compozitiei. Am batut albusurile spma, am amestecat galbenusurile cu uleiul, iar apoi am unit cele doua compozitii. Am adaugat mixul de faina cu nuca si praf de copt.

Am pus compozitia cu lingura, dar doar cate o lingura, deoarece, in timpul coacerii  zeama prunelor va iesi la surafata  si, printre altele, briosele vor fi frumos colorate si dulci. Mai stau la cuptor 12-15 minute si gata. Eu le desfac cat sunt inca caldute.

Enjoy, pitic!

briose-rasturnate-cu-prune3

 

Tips:

  • Daca se renunta la alune si secara, atunci retetat poate fi facuta de la 8 luni +
  • Am facut briose si din clasicele prume mici, dar nu stiu cum am nimerit doar soiuri tari. Ies sicu acelea, dar au nevoie de zahar, deoarece nu sunt suficient de dulci incat sa compenseze pentru toata briosa; si nici zemoase .

comentarii