Panettone – cozonac italian

panettone1Ma gandisem initial sa-l fac mai aproape de sarbatori. Exclus framantat de mana, caci de cand cu masina de paine am devenit mai comoda. Am fost putin sceptica la inceput la faza cu oul, dar poza unei mame pe un anume grup m-a convins. Am scos ouale din frigider si m-am apucat de treaba. Munca mea a durat 10 minute. Mai greu a fost cu asteptatul. A crescut mare si frumos.

 

1 cup lapte (eu de cocos facut in graba, da merge orice lapte vegetal, lapte de vaca sau chiar apa)

5 linguri de ulei (sau unt topit cine are voie)

1/2 lingurita sare

4 linguri de zahar (demerara)

1 pliculet zahar vanilat Bourbon

2 oua (batute cat sa se desfaca)

3 si 1/4 cup faina 650

2,5 lingurite de drojdie

1 cup fructe confiate: stafide, merisoare, coacaze  (atat am avut in casa; se poate merge doar pe un fruct ori face propriul amestec in functie de preferinte)

1/3 cup migdale feliate/ nuca (optional)

 

panettone2Am pus ingredientele in ordinea enumerata, care este si cea recomandat, in cazul masinii mele de paine. Am setat programul Sweet Bread, dar merge si Basic, crusta Light si dimensiunea 900 gr – a iesit 1,5 gk 😉

In casa miroase divin! Enjoy pitic!

 

Tips:

  • Toate ingredientele la temperatura camerei. Ouale scoase din frigider cu cel putin 30 de minute inainte de folosire. Pentru a grabi putin procesul de incalzire, le sparg intr-un bol si le las sa agunga la temperatura camerei.
  • Imi place sa-mi fac propriul amestec de fructe confiate, in functe de ce am introdus in meniul piticului, ce vreu sa introduc si ce am in casa.
  • Tot uitandu-ma cand panettone era framanatat, am observat coca care era foarte lipicioasa si umeda. Cu greu m-am abtinut sa nu mai bun faina. Apoi, am aflat ca asa trebuie a fie.

comentarii