Lapte de cocos (facut in casa)

Reteta recomandata 10-12 luni +

lapte-de-cocos1Pentru multa lume laptele este un aliment banal. Nici derivatelor lui nu dam prea multa importanta uneori. Nu realizam cat de des il intalnim in alimentatia noastra sub diferite forme, pana cand nu ni se spune sa facem o pauza de la el. Cand l-am scos din alimentatia piticului, am zis „asta e”, se poate si fara. Exact! Se poate si inca cum. De curand m-am incumetat sa-i fac lapte de cocos. Mi s-au deschis noi orizonturi culinare. Pana in acest moment nu am realizat ca, intr-un fel sau altul, imi lipseste. Nu neaparat ca gust, ci pur si simplu asa, imi lipseste. Am avut cateva tentative de a face lapte din nuca proaspata, dar din varii motive, am renuntat. Am facut din fulgi de cocos, iar proportia aceasta mi se pare cea norocoasa. Nu sunt adepta masuratorilor fixe, insa de data aceasta raportul apa – fulgi de cocos mi-a cam dat de furca. Masurand cu cana, laptele iesea prea concentrat si gretos. Toate pana cand am realizat ca, majoritatea luam adliteram ceea ce scrie prin retele site-urilor straine. La ei 1 cup = 240-250 ml. Nu stiu cum am putut trece neobservat acest amanunt. Acum laptele iese super. Recunosc, il folosesc in preparate, nu de baut ca atare. Il consider in continuare cam gretos, insa este, cu siguranta, mai mult o chestiune personala.

 

  • 500 ml apa
  • 100 gr fulgi de cocos

Later edit (12.11.2016): Unele dintre mamicile care au testat acest lapte considera ca este prea concentrat ori, altele ca nu iese. Atat cantitatea de apa cat si cea de fulgi este orientativa, ea putand varia in functie de preferinetele fiecaruia. O varianta ar fi injumatatirea cantitatii de fulgi de cocos sau dublarea (ori triplarea, dupa caz) a cantitatii de apa. Iese un lapte light ce poate fi baut caldut din cescuta. Piticul exerseaza de zor aceasta operatiune.

lapte-de-cocos2Fierb apa si o torn peste fulgii se cocos, acopar si-i las 10-15 minute sa se hidrateze. Ii mixez apoi 1-2 minute si strecor laptele. Este mai greu de explicat decat de facut. Lasandu-l la frigider, grasimea se ridica la suprafata. Nu este untul de cocos veritabil, seamana cu untul obtinut din lapte de vaca. L-am pus insa si pe acesta pe paine. Este intr-adevar gustos. Piticului ii place.

Tips:  (de pe net adunate)

  • Acest lapte de cocos poate fi aromatizat in functie de preferinte: vanilie, cardamon, scortisoara. Poate fi indulcit cu stafide, curmale, miere, sirop de artar, agave. Si neaparat un praf de sare care sa adune toate aceste arome.

comentarii